Yerba mate La Merced de Monte – recenzja

Las Marias to duże argentyńskie przedsiębiorstwo spożywcze odpowiedzialne za popularną yerba mate Taragüí oraz Unión. Prócz wspomnianych marek o raczej masowym charakterze, Las Marias ma w swojej ofercie również nieco mniej znane produkty. Jednym z nich jest La Merced. Reklamowana jako yerba premium jest nieco droższa od konwencjonalnych mate. Czy rzeczywiście odznacza się deklarowaną przez producenta najwyższą jakością? Sprawdzimy to w dzisiejszej recenzji yerba mate La Merced de Monte!

Yerba mate La Merced de Monte – informacje ogólne

La Merced dostępna jest w kilku wariacjach podzielonych wedle dość oryginalnych kryteriów. W przeciwieństwie do rozróżnienia pod kątem dodatków smakowych lub intensywności suszu, zastosowano tu klucz geograficzny. Nie chodzi jednak o podziały regionalne, lecz rodzaj ekosystemu plantacji. Wśród produktów znajdziemy więc: La Merced de Campo oraz Campo Sur (plantacje nizinne), La Merced Campo y Monte (plantacje nizinno-górskie) i La Merced de Monte, którą zajmiemy się dzisiaj. Klasyfikacji umyka co prawda La Merced Barbacua na pierwszym miejscu eksponująca sposób obróbki. Mimo tego wyjątku, trudno odmówić Las Marias ciekawej koncepcji podziału produktów. Więcej w tym marketingu, czy może za rozróżnieniem faktycznie stoi odmienny smak i właściwości? O tym za chwilę.

yerba mate la merced de monte paczka

Yerba mate La Merced de Monte – susz

Opakowanie La Merced de Monte sugeruje, że mamy do czynienia z yerba mate typu elaborada (z patyczkami). Po otwarciu okazuje się jednak, że wcale nie zawiera ich tak wiele. Na oko stanowią one najwyżej 10-15% całości. Zgodnie z ogólnie przyjętymi kryteriami spokojnie można by było oznaczać ją jako despaladę (yerbę bez patyczków). Uwagę zwraca również niewielka zawartość pyłu. Popijając napar, raczej nie będziemy mieli problemu z zatykającą się bombillą i wpadającymi do ust drobnymi fusami. Listki mają lekko zielony kolor, daleko im jednak do soczystości brazylijskiej yerba mate green. Wizualnie, yerba jest typowo argentyńskim produktem. Kolejna warta omówienia kwestia to aromat. W ogólnym odczuciu, susz cechuje się zbalansowaną wonią łączącą lekko dymne i trawiaste akcenty. Wynika to zapewne z dłuższego okresu leżakowania. Jak podaje producent, trwa ono 12 do 15 miesięcy. Mimo delikatności, zapach utrzymuje się bardzo długo, bo nawet kilka tygodni od otwarcia paczki.

la merced de monte yerba mate susz

Yerba mate La Merced de Monte – smak i właściwości

Aromat yerby staje się w kontakcie z wodą nieco bardziej intensywny. Nadal jednak pozostaje zbalansowany i harmonijny. Uwagę zwraca pianka pięknie gromadząca się na powierzchni. Smak już przy pierwszym łyku sprawia wrażenie delikatnego. Dominują lekko dymne akcenty z minimalną dozą “trawiastości”. Goryczka przechodzi z czasem w odrobinę kwaskowe rejony. Pod żadnym względem nie robi się zbyt mocna. Po kilku dolewkach można stwierdzić, że wydajność suszu plasuje się na przyzwoitym poziomie. Smak, choć łagodny, utrzymuje się nawet przy 4-5 zalaniu.

Yerba mate La Merced de Monte – werdykt

Czy La Merced de Monte, zgodnie z linią marketingową producenta faktycznie należy do najbardziej ekskluzywnych produktów? Trudno powiedzieć. Z pewnością jest smaczną i łagodną yerbą, która przypadnie do gustu początkującym i fanom delikatnych mate w argentyńskim stylu. Ponadto, dość dobrze pobudza, ładnie się pieni i świetnie pachnie. Największą wadą jest jej wysoka cena najczęściej przekraczająca 30 zł. Jeżeli z tego tytułu oczekujecie produktu, który powali najwyższą jakością i całkowicie przeobrazi Wasz sposób patrzenia na yerba mate, możecie być nieco zawiedzeni. Jeżeli jednak szukacie niezbyt mocnej, aromatycznej yerby, do której warto od czasu do czasu wrócić, dajcie szansę La Merced de Monte. Szczególnie, jeśli uda Wam się upolować ją w niższej cenie, co wcale nie zdarza się tak rzadko.

Ocena końcowa: 7 / 10

Nazwa: La Merced de Monte
Producent: Las Marias
Kraj pochodzenia: Argentyna
Orientacyjna cena w Polsce: 30-40 zł

Dodaj komentarz