Yerba mate Kurupi Tradicional – recenzja

Kurupi to znana paragwajska yerba mate o ugruntowanej pozycji na południowoamerykańskim rynku. Promowana przez podróżnika Wojciecha Cejrowskiego, w Polsce również ma sporą rzeszę fanów. Mimo to, jeszcze niedawno nie wszystkie produkty marki były u nas dostępne. Nie zwlekając złożyłem zamówienie. Jestem już po degustacji, dlatego jako jeden z pierwszych mogę podzielić się z Wami wrażeniami. Zapraszam do lektury recenzji yerba mate Kurupi Tradicional!

Yerba mate Kurupi Tradicional – informacje ogólne

Marka Kurupi należy do przedsiębiorstwa zielarskiego Santa Margarita i jest jego flagowym produktem. Kurupi dostępna jest w dwóch klasycznych, dwóch owocowych i trzech ziołowych wariacjach. Produkty Kurupi dobrze wpisują się w paragwajskie tradycje yerba mate. Niezależnie od obecności dodatków, susz cechuje się silnie wędzonym aromatem i pylastą strukturą. Można ją dostać również w wersji torebkowej. Mimo rozpoznawalności w naszym kraju, jedna z jej flagowych wariacji nigdy nie była dostępna w Polsce. Dopiero od kilku dni, za sprawą sklepu PoYerbani.pl, rodzimi mateiści mają okazję spróbowania yerba mate Kurupi Tradicional.

Zapewne wielu z Was miało do czynienia z Kurupi w konwencjonalnym wydaniu bez dodatków. Być może zastanawiacie się nawet, czy czegoś nie pomyliłem. Być może macie na myśli Kurupi Clásica. “Klasyczna” i “tradycyjna” to słowa synonimy. W przypadku Kurupi mamy jednak do czynienia z dwoma produktami! Czym się różnią? Wedle informacji producenta, Kurupi Tradicional zawiera odrobinę więcej patyczków. Jest też krócej sezonowana niż “Clásica”. Jak wpływa to na smak? Przekonajmy się!

Yerba mate Kurupi Tradicional – opakowanie

Nim przejdziemy do sedna, przyjrzyjmy się opakowaniu, w którym ukrywa się Kurupi Tradicional. Na plus zasługuje fakt, że wykonano je w całości z papieru. W przeciwieństwie do innych wariacji marki, nie znajdziemy tu dodatkowej plastikowej torebki. Jest estetycznie i co najważniejsze – ekologicznie. Na bokach umieszczono informacje o producencie, skład (100% ilex paraguariensis) i tabelkę składników odżywczych. 

Yerba mate Kurupi Tradicional – Susz

Już na pierwszy rzut oka można dostrzec, że susz składa się z wielu drobnych patyczków i bardzo drobnych listków. Sporo w niej też pyłu. Dominuje klasyczny dla paragwajskich produktów dymny aromat o przeciętnej intensywności.

Yerba mate Kurupi Tradicional – Napar

Średniej wielkości naczynko wypełniłem suszem mniej więcej w ⅓. Po zalaniu wodą, napar zaczął wydzielać przyjemny, delikatnie wędzony zapach. Smak okazał się bardziej zdecydowany. Spora liczba patyczków nadaje wytrawnego charakteru. W połączeniu z dymnym aromatem otrzymujemy silnie goryczkową yerbę. Mi osobiście przypasowała. Wydaje się podobna do “Clasiki”, jest od niej jednak bardziej “drewniana” w smaku. Mogłaby być nawet nieco mocniej goryczkowa. Wtedy lepiej komponowałaby się z całością. Na plus zasługuje tymczasem spora wydajność, wynikająca najpewniej z dużej ilości pyłu. Nawet po kilku zalaniach wrażenia smakowe pozostają na zbliżonym poziomie.

Yerba mate Kurupi Tradicional – Werdykt

Czy polecam Kurupi Tradicional? Jeżeli lubicie goryczkowe smaki rodem z Paragwaju, powinna przypaść Wam do gustu. Jest praktycznie tak samo goryczkowa jak siostrzana Kurupi Clásica. Mam wrażenie, że ma jednak nieco mniej dymny aromat (zarówno suszu, jak i naparu). Jednocześnie jest bardziej pylasta, co docenią posiadacze dokładnie filtrujących bombilli. Czyni ją to trochę bardziej wydajną jeśli chodzi o liczbę zalań.

Ocena końcowa: 7 / 10

Nazwa: Kurupi Tradicional
Producent: Santa Margarita
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Orientacyjna cena w Polsce: 15-20 zł

Dodaj komentarz