Co to jest yerba mate?

Ilex paraguariensis to występująca w Ameryce Południowej roślina z rodziny ostrokrzewowatych. Odkrywcami i pierwszymi kultywatorami yerba mate byli indianie Guarani zamieszkujący tereny dzisiejszego Paragwaju. Ze względu na zawartość kofeiny ostrokrzew szybko stał się pośród nich popularnym stymulantem. Pierwotnie jego liście były rzute, z czasem zaczęto serwować je w formie naparu. Roślina była nie tylko popularną używką, pełniła też istotne funkcje rytualne.

null
Dziki ostrokrzew paragwajski w pełnej krasie

Po przybyciu do Ameryki Południowej, Europejscy koloniści docenili energetyczne właściwości napoju. Ochrzczono go mianem yerba mate. Szczególną zasługę w jego popularyzacji mieli Jezuici. W prowadzonych przez nich redukcjach misyjnych, zorganizowano masową uprawę ostrokrzewu. Dzięki temu, sława suszu obiegła cały region szybko zakorzeniając się w lokalnym folklorze. W Ameryce Łacińskiej yerba mate jest od lat bardzo powszechna. Według danych, ponad 70% dorosłych Argentyńczyków to mateiści! Z podobnymi wynikami zetkniemy się także w przypadku Urugwaju i Paragwaju.

null
Sklep z mate w argentyńskim mieście Puerto Iguazu

W ostatnich latach mamy do czynienia ze wzmożoną ekspansją napojów z ostrokrzewu również w innych częściach świata. Największą popularnością cieszą się w Hiszpanii, co jest zrozumiałe mając na względzie kulturowe pokrewieństwo z Latynosami. Ciekawostką jest zaś fakt, że chlubne drugie miejsce w Europie zajmuje Polska! Rodzimy rynek mate powstawał właściwie od zera w ciągu ostatniego ćwierćwiecza. Kluczowe znaczenie miała jednak dopiero ostatnia dekada i intensywny rozwój sklepów internetowych. To właśnie one mają największy udział w sprzedaży yerby i powiązanych z nią produktów.

null

A zatem mamy szczęście – by skosztować naparu z ostrokrzewu nie trzeba dziś wyjeżdżać za granicę. Wystarczy dostęp do sieci lub wizyta w dobrym sklepie z herbatami. Nowicjuszowi wystarczy susz i bombilla – specjalna rurka filtrująca, bez której ciężko będzie popijać yerbę. Oczywiście na rynku dostępne jest całe mnóstwo akcesoriów i gadżetów, które wspomogą i uprzyjemnią doświadczenia z mate. O tym pomyślcie jednak w drugiej kolejności. Najpierw po prostu skosztujcie yerby! Wyrafinowana goryczka i charakterystyczny organiczny posmak to rzecz absolutnie nie do podrobienia. By cieszyć się dziedzictwem plemienia Guarani trzeba naprawdę niewiele! Smacznego!

Dodaj komentarz