Amanda Elaborada – recenzja yerba mate

Nowy dział z recenzjami zaczniemy od przyjrzenia się szeroko znanej argentyńskiej yerba mate Amanda Elaborada. Zapraszam do lektury!

Yerba Mate Amanda Elaborada – informacje ogólne

Wywodząca się z Misiones w Argentynie Amanda należy do najpopularniejszych yerba mate na rynku. Jak zapewne wiecie, marka zawdzięcza swe istnienie polskiemu imigrantowi, Janowi Szychowskiego. Ten osiadł wraz z rodziną w rejonie miasta Apóstoles około 1900 roku. Jako człowiek wielu talentów, Szychowski podejmował się różnego rodzaju zajęć. Największy potencjał dostrzegł jednak w ostrokrzewie paragwajskim, który uprawiał używając własnoręcznie skonstruowanych maszyn. Kameralny biznes rósł jak na drożdżach rychło przeradzając się w przedsiębiorstwo La Cachuera. Flagowym produktem firmy stała się yerba mate marki Amanda. Dziś La Cachuera należy do gigantów argentyńskiego rynku. To jedna z najpopularniejszych yerb zarówno w kraju, jak i sprzedaży eksportowej.

Yerba mate Amanda Elaborada – opakowanie

Amanda Elaborada jest dostępna w klasycznym opakowaniu przypominającym te przeznaczone na mąkę. Niestety paczka jest produkowana z tworzywa sztucznego. Szkoda, papier byłby bardziej ekologiczny. Plusem jest jednak design opakowania. Nieskomplikowane logo i kolorystyka (nawiązująca, co ciekawe, do barw polskiej flagi) nie zmieniły się od lat, wyglądają schludnie i są po prostu ponadczasowe.

yerba mate

Yerba mate Amanda Elaborada – Susz

W suszu znajdziemy średniej wielkości kawałki listków w obecności patyczków oraz pyłu w przeciętnych ilościach. Całość posiada neutralną barwę w żółto-bladozielonej tonacji. Aromat nie odstaje od argentyńskiej normy. Jest raczej pozbawiony wędzonej nuty, jednocześnie nie pachnie szczególnie świeżo. Amanda nie ma w sobie charakterystycznej “dymności” paragwajskiego Colona czy Pajarito. Różni się jednak także od macierzystych konkurentów. Rosamonte nawet w łagodnej wersji “suave” pachnie intensywniej i po prostu ciekawiej.

Yerba mate Amanda Elaborada – Napar

Czas na przygotowanie yerby. Do przeciętnej wielkości naczynka ceramicznego nasypałem około 3 łyżki suszu i zalałem całość wodą o temperaturze ok. 75 stopni. Łagodny zapach nie wywiera szczególnego wrażenia. Wydawał się trochę nijaki. Na szczęście walory smakowe okazały się stać na wyższym poziomie. Od pierwszego łyka mamy do czynienia z przyjemnym smakiem o dość dobrze zrównoważonych akcentach. Goryczka jest obecna w stonowanej formie i całkiem zgrabnie łączy się z roślinnymi elementami. Brak ciekawego, zdecydowanego aromatu to największa wada Amandy Elaborada. To właśnie z tego powodu yerba może wydawać się nieco “płaska”, szczególnie przy dłuższym piciu. Szybkość wypłukiwania jest przeciętna. Amanda zaczęła tracić na smaku przy trzecim / czwartym zalaniu.

Yerba mate Amanda Elaborada – Werdykt

Amanda Elaborada to przyjemna, choć nie wyróżniająca się niczym szczególnym yerba mate. Jej smak jest w pewnym sensie uśrednieniem bukietów typowych dla Argentyny. Może być dobrym wstępem do szerzej zakrojonego odkrywania tamtejszych yerba mate. Istnieje jednak wiele ciekawszych produktów z tego kraju, także wśród znanych, ogólnodostępnych marek. Mimo wszystko uważam, że warto jej spróbować. Będzie zadowalającą opcją szczególnie dla początkujących. Ostrzegam jednak, że może dość szybko się znudzić; niezależnie czy dopiero zaczynacie, czy jesteście doświadczonymi mateistami.

Ocena końcowa: 6 / 10

Nazwa: Amanda Elaborada
Producent: La Cachuera
Kraj pochodzenia: Argentyna
Orientacyjna cena w Polsce: 15-20 zł

Dodaj komentarz